fbpx

D-vitamiin on vajalik kõigile!

D-vitamiini defitsiit on nüüdsel ajal, ülemaailmne epideemia. Teadlaste hinnangul on 30 – 50% täiskasvanutest D-vitamiini defitsiidi risk!

See fakt ning teadmised D-vitamiini olulisuse kohta inimestel, panid mind juurdlema teemas, et kui suur on võimalus, et ka hobused võivad olla D-vitamiini vaeguses ning kas suukaudne vitamiini lisamanustamine on hobuste puhul vajalik?

Üks Taani teadlaste poolt kirjutatud ja 2010. aastal ajakirjas Journal of Equine Veterinary Science avaldatud ülevaateartiklis on kokku võetud meie praegused teadmised D-vitamiini ja hobuste kohta. Autori võtmesõnum on järgmine: “Me ei tea peaaegu mitte midagi hobuste D-vitamiini kohta.” See muudab lühida vastuse andmise keeruliseks, kuid selle põhjal mida teame, arvan mina, et D-vitamiini täiendavate allikate andmine võib teatud isendite puhul, loomale kasulik olla!


 

MIS ON D-VITAMIIN?

D-vitamiin ehk rahvakeeli tuntud päikesepaiste vitamiin on hobusele kättesaadav kahes vormis:

  • D2 e ergokaltsiferool tekkib mahaniidetud haljassööta juhul, kui see saab eksponeeritud päikesevalgusele (…kui saab? Mitut päikesepaistelist suvepäeva me eelmisest suvest suudame meenutada?) Tasub teada, et elusates taimedes klorofüll blokeerib päikesekiirguse!
  • D3 e kolekaltsiferooli sünteesitakse hobuse nahas, kui see puutub kokku UVB-kiirgusega …või manustatakse suukaudselt, vitamiinipreparaatidega. 

D-vitamiin saab toimida D-vitamiini retseptori abil ja neid retseptoreid on leitud mitmetest loomaorganismi koetüübi koostisest. Täna on uurijad seisukohal, et D-vitamiini puhul on nimetus „vitamiin” pooltõde, kuna tegemist on hormooniga! Lisaks üldtuntud kaltsitroopsele funktsioonile on D-vitamiinil tõenäoliselt veel mitmeid teisigi olulisi tervisemõjusid! 

Tavaliselt hinnatakse D-vitamiini taset mõõtes 25(OH)D2 ja 25(OH)D3 sisaldust veres, mille tulemused näitavad, kui palju mõjutab päikesevalgus D-vitamiini taset võrreldes taimset päritolu D-vitamiiniga. Kuid kõik laborid ei suuda neid kahte vormi eristada ja selle asemel annavad kombineeritud 25(OH)D väärtuse. Lisaks sellele on hobuseid selles valdkonnas vähe uuritud, mistõttu on raske teada, kui palju hobuseid toetub päikesevalgusest saadud D3-vitamiinile ja kui palju see kättesaadavus aastaringselt või erinevatel laiuskraadidel muutub.

 

LAIUSKRAAD, AASTAAEG ja D-VITAMIIN.

D-vitamiini sünteesimine nahas päikesekiirguse mõjul sõltub laiuskraadist, kõrgusest merepinnast, aasta- ja päevaajast, ilmast, erinevatest keskkonnatingimustest jm.

Eestis saavutatakse optimaalne (st parim) UVB-kiirguse intensiivsus nahakaudseks D-vitamiini sünteesiks ajavahemikul aprillist kuni septembrikuu lõpuni! …Päikese seniidinurga tõus teistel aastaaegadel tähendab UVB footonitele pikemat teekonda läbi osoonkihi, mis neid efektiivselt absorbeerib (st neelab/imab). See on ka selgituseks, miks üle ja alla 30o põhjalaiuskraadi sünteesitakse teistel aastaaegadel D-vitamiini vähe või siis üldse mitte! 

Uuringutest selgub, et 25(OH)D2 ja 25(OH)D3 tase sõltumata aastaajast või laiuskraadist hobuste veres on üldiselt väga madal! Tegelikult toimub arutelu selle üle, et kas märkimisväärse karvkattega loomad suudavad üldse D3-vitamiini sünteesida. Meie piiratud andmete kohaselt hobuste nahas tegelikult D3-vitamiini toodetakse, kuid sellel võib olla piiratud mõju veres sisalduvale 25(OH)D3-le. Enne rohkemate uuringute läbiviimist aga ei pea eeldama, et endogeense D3-vitamiini allikad hobusele olulised pole.

 

HOBUSTE D-VITAMIINI ALLIKAD.

Ajalooliselt on päikese käes kuivatatud haljassööta peetud heaks D2-vitamiini allikaks, kuna tahkestumisprotsessi jooksul vitamiini tase suureneb. Kuid mõned teadlased leiavad, et see allikas ei pruugi olla sama rikkalik kui varem, sest pärast nimetatud varajast uurimistööd on põllumajandus oluliselt muutunud. Lisaks sellele saadi enamus D2-vitamiini kättesaadavuse kohta kogutud andmetest rottide peal katsetades ning kasutades, ja seda meetoditega, mis hobuste puhul ekstrapoleerida ei pruugi.

On selge, et meie teadmised hobuse D-vitamiini sünteesist ja ainevahetusest on puudulikud. Tundub, et D3-vitamiinil on 25(OH)D3 sisaldusele piiratud mõju ja kuivatatud sööt ei pruugi anda nii palju D2-vitamiini, nagu me varem arvasime. Pärast Uuringute Riikliku Nõukogu (National Research Council) suuniste avaldamist 2007. aastal on tehtud mitmeid uusi uuringuid.

Kuigi need soovitused ei pruugi täiesti täpsed olla, tuginedes sellele, mida D-vitamiini füsioloogilistest mõjudest teame (…sarnaselt inimestele, ka hobused võivad tegelikult vajada rohkem, kui praegu soovitame), on praegused soovitused järgmised:

  • püüdke täiskasvanud hobustele anda D3-vitamiini 6,6 IU / kilogrammi kehakaalu kohta ja
  • kasvavate hobuste soovituslik päevane vajadus väheneb koos vanusega: hobused vanuses 0-6, 7-12, 13-18 ja 19-24 kuud peaksid saama vastavalt 22,2; 17,4; 15,9 ja 13,7/IU kilogrammi kehakaalu kohta. 

Arvestades meie praegustes teadmiste puudujääke hobuste D-vitamiini nõuetest ja asjaolu, et D-vitamiini eeldatav ohutu ülempiir hobusele on praegu 44 IU / kg kohta päevas, soovitan tagada, et põhjalaiuskraadide hobused või hobused, kes saavad vähe päikesevalgust, saaksid praegustele NRC suunistele vastaval tasemel D-vitamiini!

Saate seda teha, valides rikastatud kaubandusliku sööda või lisatoidu, mille kohta on olemas D-vitamiini garanteeritud taseme teavet ja annate seda õiges koguses!

Hea blogilugeja! Palun tunne huvi ja hinda kriitiliselt, kui palju D3-vitamiini sisaldab sinu hobuse jõusööt, sest antud ühend on ülioluline hea tervise saavutamiseks ja selle säilitamiseks! 

Horsefood`the best sööta lisatud D3-vitamiin/kg kohta: 

  • Basis sportbrok (harrastus/sport) 2500IU
  • Digest Control Brok (seedimine/kõikidele hobustele) 8400IU
  • Refit energybrok (kiire taastumine/sport) 4000IU
  • Jaarling-Merriebrokken (sälud/märad) 4000IU
  • XP-EQ Gistbrok (pärmikultuurid/tippsooritus) 4000IU
  • Kernmixbrok (ülalpidamine/suurtallid) 8400IU
  • Appel-Mix (klassikaline/harrastus-sport) 2100IU
  • Easy-Mix (närvilisus/sport) 3000IU
  • Slobbermeel (konditsioon/taastumine) 4000IU
  • Kruidenstruktuur-Mix (tervisemüsli/sport) 3000IU
  • Omega-3 Power Mix (võimekad lihased/tippsooritus) 4500IU
  • Grow-Mix (varsad/sälud/märad) 3100IU
  • Fiber Complete Mix (teraviljavaba) 1550IU
  • Happy-Summer Mix (ainevahetushaigused, sensitiivsus) 6854IU

Kasutatud kirjandus ja tõlge: 

  • http://www.thehorse.com/articles/34651/fat-soluble-vitamins-101 (2018)
  • http://www.thehorse.com/articles/38834/do-horses-need-vitamin-d-supplementation (2018)