fbpx

MÜSLI versus GRAANUL. Kumba valida?

Termin tekstureeritud (mõned allikad nimetavad ka nn kleepuv õrn sööt) ja granuleeritud viitab vormile, millisena jõusööta toodetakse ja millisena ta tuleb meile söödakottides. Siiski sisaldavad osad tekstureeritud jõusöödad ka graanuleid, milledesse üldjuhul on „peidetud” nii mineraalid, kui ka vitamiinid, mida meie hobused vajavad oma elutegevuseks iga päev!

MÜSLID ja MIXID. Tekstureeritud sööt e helvestatud vorm. On lihtsam tootmisprotsess, ja nn algupärane kommertsiaalne söödavorm , mis võimaldab kergel moel kokku miksida terasid ning teisi pehmeid koostisosi. Aegu tagasi nimetati helvestatud söötasid ka nn magussöötadeks, sinna lisatud melassi tõttu. Tänasel päeval on mitmed kvaliteetsöödabrändid juba tootmas mixe, millede suhkrusisaldus on äärmiselt madal ning neid võib turvaliselt pakkuda ka metaboolsete häiretega hobustele.

(+) On hea valik olukordades, kui vajate kleepuvat sööta pulbriliste ravimite ja toidulisandite baasiks või soovite näha mida mix sisaldab!

(+) Mixid on hobustele üldjuhul meeltmööda ja nad söövad neid hea isuga! Sobib hästi kasutamiseks valivatele sööjatele!

GRANULEERITUD SÖÖT. Tehnoloogia areng ja teadmised on kaasa toonud võimaluse toota söötasid ka graanulite vormis. Mõned loomaomanikud tunnevad muret seoses tootmises toimuva graanulite töötlemisega, kuna inimtarbimise puhul liigub tööstus pigem töödeldud toidust eemale.

Tegelikult parandavad graanulite valmistamiseks kasutatav lihvimine ja aur tänu koostisosade pindala suurenemisele nende seedumist ning teeb seeditavamaks ka mõnede tärklise allikad!

Tõsi on see, et graanulite valmistamisel võib soojus teatud söödamaterjale negatiivselt mõjutada ja see kehtib eriti soojustundlike vitamiinide kohta. Kuid nende reaktsioone töötlemisel kasutatavatele temperatuuridele on uuritud ja eeldatavate kahjude korvamiseks on söödas sisalduvaid koguseid suurendatud. NB! Horsefood`the best söötadesse lisatud vitamiinid/mineraalid omavad unikaalset kaitsvat kesta, mis kaitseb neid ühendeid töötlemise ja keskkonna välismõjude eest!

Üks huvitav fakt veel! On väga raske valmistada graanuleid, mis sisaldaks rohkem kui 8% toorrasva ja seda põhjusel, et rasvarikas graanulimass ei püsi lihtsalt koos. Väga läikivad graanulid ei ole alati märgiks kõrgest rasvasisaldusest, vaid neid on tootmisprotsessi käigus lihtsalt õliga ja/või melassiga piserdatud.

Kui soovid oma hobusele valida rasvarikkaid kvaliteetpelleteid, siis tea, et ilmselt on nende graanulite valmistamiseks kasutatud palju keerukamat tehnoloogiat: neid on ekstrusiooni tehnoloogiaga toodetud. Ekstrusiooni protsess muudab tärklise ja teised toitained hobusele kergemini seeditavaks ja omastatavaks. Seede- ja hambaprobleemidega isenditele oleks hea valida sellise tehnoloogia teel valmistatud jõusöödad.

(+) Graanulitel on müslide ees teatud eelis! Hobune ei saa söödast välja sorteerida teatud koostisaineid, mis müslide puhul on võimalik ning hobusel võib tekkida teatud vitamiinide ja mineraalide puudus!

(+) Graanuleeritud vorm võimaldab kasutada ka teravilja kõrvalsaadusi, näiteks nisu peenkliisid ja kuivatatud destilleeritud teravilja!

(+) Graanulid on hea valik kliimatingimustes, kus helvestatud e kleepuvad söödad kipuvad hallitama või külmuvad, ja hobustele, kellele meeldib koostisosi sorteerida või kelledel on hambaprobleemid ning kes sööta enam nii hästi ei mälu või kipuvad mixe endale kurku ahmima.

(+) Granuleeritud jõusööta hobune närib intensiivsemalt ja toodab sellega rohkem ka sülge ning on turvalisem valik seedesüsteemihäirete puhul kasutamiseks! Vaata lisaks Horsefood`the best Digest Controlbrok.

Aga kumba valida? Kindlasti ei saa väita, et üks söödavorm oleks teisest selgelt parem. Oma otsuses tuleb arvestada hobuse individuaalseid vajadusi ja harjumusi. Tea, et Horsefood`The best tervislik söögikord koosneb, võrdses koguses graanulit ja müslit!

Blogiteksti koostamisel kasutatud kirjandus: https://thehorse.com/160824/pelleted-vs-textured-horse-feed/