fbpx

Viis fakti linaseemnete kohta, mida sa peaksid teadma!

Linaseemned ning -õli on viimastel aastatel tõusnud komeedina mitmete mainekate söödatootjate töölauale. Miks see nii on?


Linaseemnete kaasamine hobuse dieedis on igaljuhul suurepärane tegevus, aga eriti aktuaalne juhtudel, kui hobune on “kimpus” erinevate terviseprobleemide, põletikuliste seisundite või immuunsüsteemi häirega.

Linaseemnetes on kõrge õli sisaldus, ligikaudu 41% ja neid väärtuslikke seemneid, kasutatakse hobuste dieedis üldjuhul, tänu nende kõrgele Oomega-3 rasvhapete sisaldusele. Nad on ratsionaalne ja efektiivne võimalus pakkuda hobusele asendamatute rasvhapete Oomega-3/ Oomega-6 saadavust, kuna linaseemnetes on nende ühendite sisaldus eriti hea ning äramärkimist väärib… ja vähetähtis pole ka nende ühendite omavaheline suhe. Just linaseemnetes on Oomega-3/-6 suhe väga sarnane haljassöödale (muru), mis on arusaadavalt kõige naturaalsem hobuse sööt!

Oomega-3/-6 rasvhapped on võtmetähtsusega paljude kehafunktsioonide koordineerimisel ning eriti tähtsad terve füsioloogia toimimiseks. Neid ühendeid nimetatakse asendamatuteks, sest neid peab pakkuma hobusele piisavas koguses toiduga kuna loomaorganism ei ole võimeline neid ise sünteesima!

…Oomega-6 rasvhappeid on vaja organismi põletikulise reaktsiooni ja kaasasündinud immuunvastuse tekkimiseks, mis tähendab, et neid peetakse proinflammatoorseteks (põletikku soodustavateks). Samas kui Oomega-3 rasvhapetel on hoopis vastupidine funktsioon. Need on põletikulise reaktsiooni ja immuunvastuse suhtes vasturegulatoorse toimega ehk teisisõnu, neil on võime põletikku kontrolli all hoida!

Oomega-3 rasvhapete defitsiit inimestel võib põhjustada looteperioodis aju- ning südamearenguhäireid, täiskasvanueas pahaloomulisi kasvajaid ning -artriiti. Defitsiit kujuneb üldjuhul välja ebaõige toitumise tagajärjel: menüüst puuduvad värsked juur- ja puuviljad, täisteratooted, veiseliha ning munad. 

Hobuste puhul on vale toitumise tulemused sarnased, kuid Oomega-3 rasvhappe vähesus on tavaliselt põhjustatud rohu mahu piiramisest või heina kasutamisest peamise söödana. Haljassöödas (karjamaarohus) on Oomega-3 ja Oomega-6 suhe umbes 4:1, kuid heinaks tegemisel kaotab koresööt Oomega-3 rasvhapped sootuks!

…Üks läbiviidud uuring näitas, et 140 päevaga kaotas säilitatud hein umbes 70,3% oma Oomega-3 sisaldusest, samas Oomega-6 sisaldus püsis muutumatuna!

Hobused kelledel puudub juurdepääas haljassöödale (muru) võivad olla Oomega-3 defitsiidis. Samas, kui haljassööta saav hobune saab lisaks rohkelt teravilja, maisi, odra- ja sojajahu, päevalilleseemneid, kliisid, erinevaid taimeõlisid, …võivad ka näidata puudulikkuse sümptomeid. Seda seetõttu, et need söödad on omavahel pööratud Oomega-3/Oomega-6 suhtega, mis tähendab, et Oomega-6 kogus on palju suurem. Pidage meeles… see on Oomega-6, mis omab proinflammatoorset (põletikku soodustavat) toimet ning häirib immuunsüsteemi funktsiooni!

…Analoogne olukord sellise suhte erinevuse kohta tavalistes söötades ilmnes, kui võrreldi Oomega-3 ja Oomega-6 suhet linaseemneõlis ja päevalilleseemneõlis, märgivad uurijad.

Hobuste puhul avaldab Oomega-3/-6 rasvhapete defitsiit negatiivset mõju eelkõige immuunsüsteemi funtsioneerimisele, noorte isendite arengule ning alaneb loomaorganismi võime tõrjuda põletikulisi protsesse. Üks läbiviidud uuring näitas, et linaseemneõli kaasamine dieeti, tärkliserikka ratsiooni puhul, alandas laminiidi haigestumise esinemissagedust.

Ja veel üks hea uudis! …linaseemnetes on väga madal suhkru-/tärklise sisaldus, umbes 4,5% ning need on turvaline valik hobustele, kes on insuliinresistentsed või põevad Gushing`sündroomi.

Pakkuda oma hobusele häid õlisid,  …on mitu võimalust. Lihtsaim moodus nendest on siin: Horsefood`the best linaseemned kohe valmis söötmiseks! 

Kasutatud kirjandus: http://www.gobarefoot.com.au/ 2017

Tänud lugemast, Kadri.